Riskiryhmän ruokahankintojen jakelu

Kuhmossa on suunniteltu kyläturvallisuutta, mutta hankkeessa ei osattu huomioida riskiryhmään kuuluvien asukkaiden tarpeita meneillään olevan COVID-19 -kriisin aikana. Toimintaohjeena on, että yli 70-vuotiaita velvoitetaan pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa, erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Kyseisessä tilanteessa riskiryhmän päällimmäiset ongelmat liittyvät kauppatavaroiden kuljettamiseen perukan talouksiin.

Kuhmon kaupunki

Kaupunki on tiedustellut kyläyhdistyksen mahdollisuuksia järjestää vapaaehtoisapua. Ongelmana on, että maan hallituksen toimintaohjeen käytännön ohjeistus on tällä hetkellä epäselvä. Ainoa linjaus tarkennuksena, jonka kaupunki on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä, on se, että riskiryhmät eivät voi käyttää asiointiliikennettä hoitaakseen kauppa-asioitaan.

Kuhmon kaupunki ottaa yhteyttä ja tavoittelee kaikkia yli 70-vuotiaita koronatilanteen johdosta. Puhelussa kerrotaan tuen ja avun mahdollisuuksista sekä varmistetaan samalla, että jokainen ikäihminen saa tarvitsemansa avun ja tuen poikkeusolojen aikana.

Kuhmon kaupungilta asiointipalvelutarpeita kartoittavat Hilkka Komulainen, Jussi Heikkinen ja Irma Kilponen. Varautumiseksi tilanteeseen kaupunki kokoaa kylistä ja järjestöistä vapaa-ehtoisia, jotka voisivat auttaa yli 70 vuotiaita tarvittaessa. Kyläyhdistys odottaa lisäohjeita kaupungilta.

Torikadun K-Supermaket

K-supermarket Kuhmo tarjoaa maksuttoman ostosten keräyksen karanteenissa oleville ja riskirymään kuuluville asiakkaillemme arkisin 9.4.2020 asti. Tilaukset sähköpostilla osoitteeseen teollinen.kuhmo@k-supermarket.fi. Keräykset tapahtuvat aamuisin klo 6.00-9.00 välisenä aika, joten klo 6.00 mennessä tulleet tilaukset kerätään samana päivänä. Tämän lisäksi asiakas niin halutessaan voi valita myös kotiinkuljetuksen. Kotiinkuljetus tapahtuu taajama-alueelle yhteistyössä Kaesan Kotileipomon kanssa hintaan 7,90€/ostos. Lisätietoja soitamalla numeroon 040 829 8890.

Kainuuntien SMarket

Kauppa avaa poikkeuksellisesti ovensa jo kello 7. Pelkästään senioreille suunnattu varhainen aukiolotunti toimii maanantaista perjantaihin 7-8 välisenä aikana.

S-market on kehittänyt järjestelmän, jonka puitteissa tuotteiden kotiinkuljetus on toteutettavissa. Kauppa on saanut luvan avata tilejä tilapäisesti, toistaiseksi 6 kuukauden määräajaksi. Lomakkeita saa kassalta tai oheisesta liitteestä. Kauppa tarkistaa asiakkaan luottotiedot.

Tiliasiakkaina asukkailla on mahdollisuus saada ostokset kerättynä ja kotiinkuljetettuna. Toimituksen suorittaa Tuomo Piirainen, tilaukset numeroon 044 297 6069 suoraan Tuomolle. Koko toimituksen hinta on taajama-alueella 8 euroa, kuljetusmaksu lisätään ostoksiin S-Marketin kassalla. Kauemmas toimituksen hinnasta on sovittava erikseen Tuomon kanssa. Tuomon ohje on oheisessa liitteessä.